"Każdy z nas ma ocean możliwości - problem w tym, ze większość ludzi
przychodzi do tego oceanu z łyżeczką od herbaty." — Jim Rohn

„Szybki" metabolizm to marzenie każdego, kto dba szczupłą sylwetkę.  Na tempo metabolizmu ma wpływ wiele czynników: wiek, płeć, uwarunkowania genetyczne. 

Nasz organizm w różnym wieku ma inne wymagania. Często zapominamy, że wraz z upływem czasu tempo naszego metabolizmu maleje, obniża się też nasza wydolność. Oczywiście do wielu tych zmian należy się dostosować, jednak dzięki odpowiedniej diecie i systematycznemu wysiłkowi fizycznemu możemy niektóre z tych procesów spowolnić. Zmorą prawidłowego metabolizmu jest stosowanie na przemian wielu różnorodnych diet. Każda z nich rozregulowuje organizm, często w długim czasie dostarcza zbyt małą ilość kalorii. Kluczem do sukcesu jest zmiana sposobu odżywiania. Przede wszystkim musi on unikać chaosu żywieniowego. Najważniejsze to jeść o stałych porach. Ustalenie konkretnych godzin posiłków nauczy organizm systematyczności. Lepiej jest zatem jeść więcej i częściej, niż ograniczać się do np. dwóch dużych posiłków. Dzięki dostarczaniu pożywienia np. co 2-3 godziny, ale w skromnych ilościach, organizm jest permanentnie stymulowany do wykonywania pożądanej pracy.

Metabolizm przyspieszają:

ostre przyprawy – dodawane regularnie do potraw pobudzają organizm i podnoszą tempo metabolizmu, doskonale sprawdzają się

  • Imbir Rozgrzewa, ułatwia przemianę materii, pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia pracę żołądka. 
  • Cynamon Obniża poziom cukru we krwi, zapobiega wzdęciom, wspomaga pracę żołądka i ułatwia trawienie. 
  • Pieprz Cayenne, chilli Ułatwia trawienie, poprawia łaknienie. 
  • Mięta Reguluje procesy trawienne, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i reguluje pracę żołądka. 
  • Bazylia Przyspiesza trawienie białek i tłuszczu

kofeina – dlatego w wielu dietach zielona herbata czy kawa są dozwolone, powinny one być jednak bez cukru i bez śmietanki;

białko – menu uzupełnione w produkty wysokobiałkowe, tj. chude mięso wołowe lub drobiowe, nabiał i jaja, jest wyjątkowo korzystne dla przemiany materii, to dlatego, że organizm zużywa więcej energii do przetworzenia białka.